Izdelava

~ Izdelava

Izdelava oblačil iz konoplje

Podnebje v Sloveniji je primerno za pridelavo šestnajstih vrst certificiranih konopljinih semen, ki so na EU sortni listi. Žal med njimi ni sedmih vrst, ki so naše avtohtone, saj vsebujejo malenkost več THC molekul, kot je dovoljeno po zakonu.

Vedno več slovenskih kmetovalcev se odloča za pridelavo industrijske konoplje, ki jo po žetvi posušijo, otresejo semena in skladiščijo v bale. Sledi odvoz bal do predilnice, kjer najprej ločijo vlakna od stebel in jih po številnih mikalnih postopkih razvlaknijo do koprene, iz katere se oblikuje stenj vzporedno orientiranih vlaken. Če želimo izdelati tekstilije z mešanim surovinskim sestavom, je potrebno mešanje izvesti posebej pred oblikovanjem koprene. Konoplja se dobro meša z bombažem in bambusom. Iz koprene oblikovan stenj z vitjem na predilniku učvrstimo in dobimo prejo, ki jo lahko še dodatno posukamo v sukanec. Od dolžine vlaken in njihove finosti je odvisno kakšno prejo bomo izdelali in posledično kakšna bo izdelana tekstilija.

Za predilnico pride na vrsto tkalnica, kjer kokse z navito prejo nasnujemo preko mehanizmov tkalskega stroja, določimo vezavo oz. končen izgled tkanine, ki ga želimo doseči, in stkemo. Navitke preje uporabimo tudi za izdelavo pletiv na pletilnem stroju. Izdelan material se na navitkih odpelje v barvarno. Ko imamo pripravljen material, sledi oblikovanje kolekcij, konstruiranje krojev, krojenje in šivanje.

Stanje v Evropi?

V Sloveniji je pridelava industrijske konoplje že dovoljena, a zakoni zaenkrat še otežujejo svobodno gojenje. Samo proizvodnjo tekstilij v Evropi težko najdeš, saj se v samo industrijo ni vlagalo in ni razvita. Vsa sredstva so raje namenjali rasti fast-fashion bombažne in naftne industrije, ki onesnažujeta naš planet, pri katerih sama izdelava oblačil ne predstavlja velikih stroškov, saj so narejena v svetu tretjih držav. Tako so z najnižjimi cenami na trgu ustvarjajo potrošniško miselnost, da je najbolj pomembno, da je cena čim nižja, saj se oblačila obrabijo in jih moraš ves čas menjavati. Oblačila iz konoplje so pa ravno nasprotje tega. So naravna, narejena v kontroliranem okolju, trpežna, dihajo in veliko več.

Izdelava

Želiš vedeti več?