O nas

O nas

O nas

 

Smo skupina študentov iz različnih področij, ki smo pričeli z izdelovanjem oblačil iz konoplje v Sloveniji. Opazili smo, da poplava tekstilnih izdelkov v zadnjih desetletjih povzroča hud padec kvalitete oblačil in predvsem zelo obremenjujoč postopek za naravo, katere del smo tudi mi. Večino tekstilnih tovarn po Evropi so zaprli ravno zato, ker so prekomerno onesnaževale vodo in zrak v okolici. Ker smo neradi črnogledi, smo takoj pomislili na konopljo. Pridobili smo si ogromno podatkov o industrijski konoplji (angleško hemp) in njeni uporabnosti in kar vse po vrsti nas je prevzelo. Bistvena dejstva smo strnili tukaj.

V preteklosti je na naših tleh zraslo obilo konoplje, ki so jo uporabljali v gospodinjstvih, kasneje pa se je odprlo veliko konopljarn po Jugoslaviji. Žal je bil razvoj ustavljen zaradi večjega interesa v kemični industriji. Sedaj, ko smo konopljo ponovno odkrili, moramo delo naših prednikov ponoviti od začetka.

ekipa switch hempwear o nas

Odločili smo se, da bomo poiskali naravne materiale in v Sloveniji oblikovali tekstilne izdelke. Želimo si kvalitetne materiale in kvalitetno izdelavo, kajti takšen izdelek lahko traja doživljenjsko. Konopljine tekstilije so izredno trpežne in se dobro mešajo z ostalimi naravnimi organskimi vlakni, kot so bambus, organski bombaž in svila. Barvamo in šivamo v Sloveniji, želimo pa si narediti tudi material iz konoplje, ki je zrasla na naših tleh. Še posebej super bi bilo, če bi lahko zasadili slovenska avtohtona semena, vendar je vseh sedem prepovedanih. Največ industrijske konoplje pridelajo na severu Kitajske in v Himalaji, s katerima sodelujemo tudi mi. Naš cilj je, da bi celoten proces potekal v Sloveniji in bi s tem prispevali k trajnostnemu razvoju, ponudili delovna mesta, širili znanje o naravi in konoplji, njenem potencialu, sodelovali z različnimi istomislečimi in se nenehno skupaj razvijali.

Zase in za svoje zdravje smo dolžni poskrbeti s svojim odgovornim ravnanjem, kar v naši ekipi predstavlja poglavitno vodilo.

 

Želiš vedeti več?